Angove Street Offcut Parklet

NAME

Angove Street Offcut Parklet

LOCATION

Angove Street

DESIGN TEAM

noma* studio

nomastudio.com.au / @noma_studio /  NOMA architecture, public realm + interiors

Located on Angove Street in North Perth, near Future Shelter, this project was commissioned as part of the City of Vincent's Parklet program. This initiative reclaims parking bays along town centre streets for use as micro public spaces.

The Parklet’s form was conceived as a direct response to the idea of re-using a large volume of salvaged timber off-cuts generated from a larger project we were working on at the time. That being the Sorrento Quay Boardwalk Performance Deck at Hillary’s Boat Harbour. These off-cuts would otherwise have been placed in landfill but have significant re-usable value and presented an opportunity to embed a layering of ideas to the project.

The Parklet not only aimed to create a usable functional public space but also establish a new sculptural element within the existing streetscape. The offcuts are arranged in the stacked form reflecting their condition when first viewed on the Performance Deck construction site. The use of timber also responds to the products available at Future Shelter which is a locally designed and manufactured homewares gift shop inspired by the unique natural environment of Western Australia.

 Folded aluminium planters housing native plants are interspersed throughout the Parklet to create an intimate usable space. Constructed by Buckingham Re-Development as a transportable module in a workshop, the Parklet was lifted and transported to site on a truck, minimising on-site disruption to adjacent businesses. We believe the Parklet program is an important initiative investigating transferring the responsibility for maintenance of small public spaces from councils to local business owners in exchange for greater control over their use. This way of thinking about public space has potential to improve the way our wider public realm is managed, maintained and utilised.

The project was received warmly by the local community through positive feedback when The City of Vincent promoted the project on social media illustrating the positive impact small projects can have on local communities.