Mosman Park

Name

Mosman Park Project

Project Team

Landscape Design - Alastair MacGregor, Urban Journey.
Construction - Tom Hutchinson, Hutchinson Landscaping

Location

Mosman Park

www.urbanjourney.com.au / @urban_journey

 

A major renovation of front and rear outdoor spaces for a large, 2-storey riverside home (that was also having an extensive interior renovation at the same time).
The clients were looking to create a modern Hamptons-esque feel with reasonable maintenance requirements, a sense of privacy and wanted to use as many of the mature, existing plants as possible.

The frontage had to accommodate a set of cricket practice nets that cut right through the end of the driveway and had to be reasonably disguised from the street (a real challenge!). A large existing water feature was trimmed down whilst maintaining its same detailing and realignment of gardens was also necessary to achieve this.
Some other adjustments to front planting including panels of Azores jasmine on the front wall, small hedges of Hebe buxifolia providing separation between the house and driveway and mass planting of Liriope muscari around a Magnolia ‘Teddy Bear’.
To the rear, an existing pool was to be decommissioned and a new pool built on the boundary.
A raised planter bed within the pool area was clad with Eco Outdoor Alpine to tie in its use on the opposite boundary and on areas within the alfresco (already chosen within the interior design scope).
A boardwalk of dark Millboard decking runs along parallel with the rear of the home and directs access to the pool area whilst providing a visual connection to the alfresco ceiling. A mature Frangipani was transplanted from the front into a raised planter bed clad in silver
travertine to match in the new home flooring.
3 large white u-shaped pots housing Buxus microphylla japonica sit amongst eggshell pebbles which help to break up the use of straight lines and rectangular geometry.


What inspired the design? Where do you look for inspiration?

Like other projects, there were certain materials and geometries existing within the home that inspired the choices outdoors (like expanses of silver travertine, dark ceiling lining boards). There were also the references from the East end of Long Island ,New York that needed to be briefly researched to add some depth to the brief.

Can you tell us a bit about the design process?

After much practice, I aim to keep my design process as simple as possible. I gathered up
all of the necessary practical and aesthetic requirements from the clients and put them on post-it- notes in front of me.
 I then very quickly expanded on each so as to not overthink things. Using this and many site photos, I then jumped into Sketchup to see where it goes. It’ll often require me to hold off initially to allow the ideas to marinate. The clients were easily able to understand where I was heading with it at all stages (The main reason I design entirely in 3D) and this also made it great to demonstrate to the construction team handling the interior renovation as well as Tom the Landscaper.

What were some of the key materials?

Silver Travertine, Charred look Millboard decking, Eco Outdoor eggshell pebbles, Eco Outdoor
Alpine walling, Straighcurve steel edging, Watergarden Warehouse Utah planters, Viburnum odoratissimum, Buxus microphylla japonica, Lomandra longifolia, Jasminum azoricum, Liriope muscari. Euonymus japonicus

How important is material and colour selection to the project?

It’s highly important to any project. Ultimately they’re helping to bond the exterior into the existing context to create a harmonious language. There were colour references from the ceiling lining used on the decking and the use of travertine, eggshell pebbles and white planters created some lightness to the space. The Eco Outdoor Alpine cladding was kind of a transition material allowing some really organic texture and colour tones that could relate with other parts of the home and landscape.

What is special about this project?

The clients were located overseas during design and construction and only came back once it was finished. There was a substantial home renovation also being undertaken at the same time so visual communication through use of 3D imagery was crucial to ensure everyone was on the same page.